september 21, 2020 De geschiedenis van het Open Scheermes

De geschiedenis van het Open Scheermes

De oorsprong van het scheren

De meeste historici zijn het erover eens dat de geschiedenis van het scheren begon toen de menselijke cultuur begon; wat zou zijn, oude geschiedenis. Vóór de uitvinding van staal hadden oude mensen het gebruik van schelpen, die konden worden gebruikt voor pincetten, en vulkaanglas, dat overigens een van de scherpste beschikbare materialen is. Verder hadden ze puimsteen en ook andere stenen waarmee ze ongewenst gezichtshaar konden verwijderen. Andere materialen zijn onder meer geslepen haaientanden, schelpdieren en vuursteen. Sommige stammen gebruiken vandaag nog steeds vuursteen om mee te scheren. Spring vooruit naar de bronstijd en de Romeinse tijd en archeologen hebben voorbeelden van zeer vroege open scheermessen opgegraven. Deze vroege voorbeelden hadden niet veel gemeen, afgezien van een scherpe rand, en ze waren gemaakt van brons.

Deze vroege scheermessen werden geslepen door ofwel de schelpen of tanden op andere rotsen te slijpen, of, in het geval van vuursteen en obsidiaan, door vuursteen te kloppen. De eerste bronzen en ijzeren scheermessen werden op dezelfde manier geslepen als moderne messen, zij het zonder het voordeel van speciale geleidestangen, diamantstenen en de luxe waarvan we vandaag profiteren. In die dagen moesten oude volkeren rondkomen met wat ze konden vinden; wat zou zijn, de beste “rots” die ze konden vinden.

The Rise of Steel

Nog wat vooruitspoelen, en onze voorouders ontdekten ijzererts. Toen ijzer werd ontdekt, was staal dat ook. Door koolstof aan ijzer toe te voegen, het roodgloeiend te maken en vervolgens af te koelen, wordt het staal hard; waardoor smeden kunnen maken wat we tegenwoordig kennen als staal.

Door de uitvinding van staal kwamen er nieuwere, scherpere en duurzamere gereedschappen. Deze nieuwe gereedschappen omvatten nieuwe messen en allerlei geslepen instrumenten, sommige vreedzaam, andere gemaakt voor oorlog. Op dit punt in de geschiedenis evolueerde het scheermes niet veel verder van het scherpste gereedschap dat de plaatselijke smid kon maken. Zo’n nauwkeurig instrument was waarschijnlijk alleen beschikbaar voor de rijken. Deze vroege scheermessen waren echt bij de meeste bijzondere messen. Natuurlijk zijn scheermessen in wezen een gespecialiseerd mes. Het slijpen van het oude scheermes was waarschijnlijk niet anders dan het slijpen van een mes, hoewel middeleeuwse volkeren misschien fijnere stenen hebben gevonden waarmee ze fijnere randen konden krijgen. Toch profiteert het huidige scheermes van nog een uitvinding, waardoor het superieur is aan messen.

De opkomst van Sheffield

In het midden van de 18e eeuw was Sheffield, Engeland het hart van de bestekindustrie. Benjamin Huntsman wordt gecrediteerd voor de uitvinding van het echte moderne scheermes. Hij gebruikte een speciaal smeltkroesproces om staal te maken met een superieure hardheid, in staat om een ​​dunnere snede te behouden. Deze periode zag de introductie van Sheffield “Silver Steel”, zilverstaal genoemd vanwege zijn glans en glans, niet omdat het zilver bevatte. Zilverstaal is uitgevonden door Michael Faraday in het begin van de 19e eeuw. De glans was eigenlijk het gevolg van een hogere koolstofconcentratie. Vanaf die tijd tot en met de 19e eeuw ontstonden ook de moderne scheermesjes.

Deze vroege scheermessen werden op vrijwel dezelfde manier geslepen als messen. Er is in deze periode niet veel vooruitgang geboekt. De geometrie van deze bladen is een echte wig. In wezen was er geen holle uitsparing. Als gevolg hiervan werden deze vroege wiggen uit de vrije hand geslepen, precies dezelfde methode die wordt gebruikt door de hedendaagse messenliefhebbers.

Terwijl het open scheermes zich verder ontwikkelde, begon Sheffield te experimenteren met het uithollen van de zijkanten van het scheermes. Dit was waarschijnlijk om esthetische redenen. Er werd niet veel aandacht besteed aan het gelijkmatig schuren van het scheermes, en er werd ook niet veel metaal verwijderd. Deze vroege pogingen om een ​​holle slijping toe te voegen werden zeker ook uit de vrije hand geslepen; net als een mes en de echte wiggen die eerder zijn gemaakt.

Het moderne scheermes

Nadat de scheermesindustrie op gang kwam, begon deze snel te evolueren en creëerde uiteindelijk het open scheermes dat je vandaag kent. 1825 zag de eerste indicatie van holslijpen, maar het zou pas over zestig jaar volledig ontwikkeld zijn. Tegen 1900 had het scheermes zijn laatste evolutie bereikt. Het holle slijpen bereikte zijn hoogtepunt met J.A. Henckels biedt niet minder dan zestien verschillende lamelprofielen aan! De mars gaat door tot op de dag van vandaag met moderne scheermesmeden die nieuwere en veel betere gereedschapsstaalsoorten gebruiken om taaiere en sterkere scheermessen te maken. Toch stopte de grote evolutie van het open scheermes met de uitvinding van de slijpmachine met dubbele wielen en extra holle messen. De conclusie van het open scheermes kwam tot stand dankzij Gillette en hun meedogenloze reclamecampagne die het scheermes stopte en een tijdperk van consumentisme en een nieuwe “wegwerpmaatschappij” veroorzaakte.

Het was de holle slijping die het hoogtepunt van het open scheermes signaleerde. De holle slijping bood een nieuwe en betere techniek om een ​​scheermes te slijpen. Je hoefde niet langer een scheermesje uit de vrije hand te halen of een grove en dure gids voor vroeg honen te gebruiken. De honemeister hoefde alleen maar het scheermes plat op de steen te leggen. Dit vereiste veel minder vaardigheid en leverde een enorm superieure voorsprong op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *